Διαγωνισμός Ορθογραφίας “Γράφω και μαθαίνω 2024”

Το 2o Δημοτικό Σχολείο Αναβύσσου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων προκηρύσσει διαγωνισμό Ορθογραφίας με τίτλο: “Γράφω και μαθαίνω 2024” για μαθητές και μαθήτριες των τάξεων Δ’ , Ε’  και ΣΤ’ , Δημόσιων και Ιδιωτικών Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Σαρωνικού. Στο Διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος μαθητές/τριες ατομικά ή ομάδες σχολείων-μαθητών.

Ο Διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί παρουσία κοινού, τo Σάββατο 1η Ιουνίου 2024, ώρα 10:00 π.μ., στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Σχολείου μας.

Από τους διοργανωτές διατίθεται στους διαγωνιζόμενους ψηφιακό υλικό με την “Τράπεζα λέξεων” κάθε τάξης καθώς και πρόσβαση σε λογισμικό εξάσκησης.

Το λογισμικό μέσω του οποίου θα διαγωνιστούν οι μαθητές και μαθήτριες θα έχει το ίδιο περιβάλλον διεπαφής με την εφαρμογή εξάσκησης.

 

Δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής στο Διαγωνισμό Ορθογραφίας “Γράφω και μαθαίνω 2024” 

 

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ - ΥΛΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Λογισμικό εξάσκησης

Λέξεις για εκμάθηση

Δήλωση συμμετοχής

(μέχρι 29/5/2024)

Αναφορά σφαλμάτων στις εφαρμογές:

2dim-anav@sch.gr 

Τρόπος αξιολόγησης

Οι μαθητές/τριες, που θα συμμετάσχουν, θα διαγωνιστούν σε τέσσερις γύρους, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, στην ορθογραφία τυχαίων λέξεων διαβαθμισμένης δυσκολίας οι οποίες περιλαμβάνονται στην “Τράπεζα λέξεων” της συγκεκριμένης τάξης.

Οι 10 Καρτέλες ερωτήσεων που περιλαμβάνει ο κάθε γύρος αντλούνται τυχαία από τη λίστα λέξεων της ”Τράπεζας λέξεων” που έχουν διαβαθμιστεί σε 4 επίπεδα δυσκολίας με την ανάλογη βαθμολόγηση καθεμιάς.

Οι μαθητές/τριες μέσω της εφαρμογής Η/Υ εντοπίζουν στην εμφανιζόμενη πρόταση το κενό διάστημα στο οποίο πρέπει να συμπληρώσουν την λέξη.
Εν συνεχεία, κάνουν κλικ στο εικονίδιο ήχου για να την ακούσουν.

Αφού την ακούσουν όσες φορές επιθυμούν, πληκτρολογούν και γράφουν τη λέξη στο παρακάτω πεδίο κειμένου.

Ακολούθως, πιέζουν «Υποβολή» για να καταχωρηθεί η απάντησή τους, να δεχθούν ανατροφοδότηση και να μεταφερθούν στην επόμενη Καρτέλα.

Συγκεκριμένα:
– Η 1η λέξη (Καρτέλα 1) στη δοκιμασία κάθε γύρου είναι 1ου επιπέδου δυσκολίας με βαθμολόγηση 5 μονάδων στη σωστή απάντηση και αρνητική βαθμολόγηση -5 μονάδων στη λανθασμένη.

– Η 2η λέξη (Καρτέλα 2) στη δοκιμασία κάθε γύρου είναι 1ου επιπέδου δυσκολίας με βαθμολόγηση 5 μονάδων στη σωστή απάντηση και αρνητική βαθμολόγηση -4 μονάδων στη λανθασμένη.

– Η 3η λέξη (Καρτέλα 3) στη δοκιμασία κάθε γύρου είναι 1ου επιπέδου δυσκολίας με βαθμολόγηση 5 μονάδων στη σωστή απάντηση και αρνητική βαθμολόγηση -3 μονάδων στη λανθασμένη.

– Η 4η λέξη (Καρτέλα 4) στη δοκιμασία κάθε γύρου είναι 2ου επιπέδου δυσκολίας με βαθμολόγηση 10 μονάδων στη σωστή απάντηση και αρνητική βαθμολόγηση -5 μονάδων στη λανθασμένη.

– Η 5η λέξη (Καρτέλα 5) στη δοκιμασία κάθε γύρου είναι 2ου επιπέδου δυσκολίας με βαθμολόγηση 10 μονάδων στη σωστή απάντηση και αρνητική βαθμολόγηση -4 μονάδων στη λανθασμένη.

– Η 6η λέξη (Καρτέλα 6) στη δοκιμασία κάθε γύρου είναι 2ου επιπέδου δυσκολίας με βαθμολόγηση 10 μονάδων στη σωστή απάντηση και αρνητική βαθμολόγηση -3 μονάδων στη λανθασμένη.

– Η 7η λέξη (Καρτέλα 8) στη δοκιμασία κάθε γύρου είναι 3ου επιπέδου δυσκολίας με βαθμολόγηση 15 μονάδων στη σωστή απάντηση και αρνητική βαθμολόγηση -1 μονάδας στη λανθασμένη.

– Η 8η λέξη (Καρτέλα 7) στη δοκιμασία κάθε γύρου είναι 3ου επιπέδου δυσκολίας με βαθμολόγηση 15 μονάδων στη σωστή απάντηση και αρνητική βαθμολόγηση -2 μονάδων στη λανθασμένη.

– Η 9η λέξη (Καρτέλα 9) στη δοκιμασία κάθε γύρου είναι 4ου επιπέδου δυσκολίας με βαθμολόγηση 20 μονάδων στη σωστή απάντηση και αρνητική βαθμολόγηση -1 μονάδας στη λανθασμένη.

– Η 10η λέξη (Καρτέλα 10) στη δοκιμασία κάθε γύρου είναι 4ου επιπέδου δυσκολίας με βαθμολόγηση 20 μονάδων στη σωστή απάντηση και 0 μονάδων στη λανθασμένη.

Μετά τη συμπλήρωση των τριών γύρων οι 5 μαθητές/τριες που θα συγκεντρώσουν την υψηλότερη βαθμολογία θα διαγωνιστούν μεταξύ τους σε έναν επιπλέον γύρο με 5 λέξεις 4ου επιπέδου και 5 άγνωστες λέξεις για να βγει ο τελικός νικητής με την υψηλότερη βαθμολογία.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας το έπαθλο θα δοθεί μετά από κλήρωση μεταξύ των ισοβάθμων.

 

Βραβεία

Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν Αναμνηστικά Διπλώματα συμμετοχής. Οι 3 πρώτοι/ες νικητές/τριες από κάθε κατηγορία θα λάβουν Επαίνους και θα βραβευθούν με τα παρακάτω δώρα προσφορά του Συλλόγου γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας:

ΤΑΞΗ Δ’ , 1η θέση μία δωροεπιταγή 30€ για αγορά ηλεκτρονικών ειδών ή ειδών βιβλιοπωλείου, 2η θέση 1 λογοτεχνικό βιβλίο, 3η θέση 1 λογοτεχνικό βιβλίο.

ΤΑΞΗ Ε’ , 1η θέση μία δωροεπιταγή 30€ για αγορά ηλεκτρονικών ειδών ή ειδών βιβλιοπωλείου, 2η θέση 1 λογοτεχνικό βιβλίο, 3η θέση 1 λογοτεχνικό βιβλίο.

ΤΑΞΗ Στ’ , 1η θέση μία δωροεπιταγή 30€ για αγορά ηλεκτρονικών ειδών ή ειδών βιβλιοπωλείου, 2η θέση 1 λογοτεχνικό βιβλίο, 3η θέση 1 λογοτεχνικό βιβλίο.

Όλοι οι συμμετέχοντες/ουσες θα λάβουν αναμνηστικό συμμετοχής και όσοι/ες προκριθούν στην τελική φάση (4ο γύρο), Έπαινο.

 

Διαδικασία

Με την εγγραφή των διαγωνιζομένων εκδίδεται από τους διοργανωτές ονομαστική καρτέλα και τους παραδίδεται κατά την ημέρα του διαγωνισμού, προκειμένου να καταγραφεί η βαθμολογία τους σε κάθε γύρο.

Με την έναρξη του 1ου γύρου οι μαθητές/τριες κάθονται στους υπολογιστές τους, φοράνε τα ακουστικά και αναπαράγουν την εφαρμογή. Στην οθόνη εμφανίζεται στην 1η Καρτέλα μια πρόταση που έχει ένα κενό πεδίο προς συμπλήρωση μιας ή περισσότερων λέξεων. Πιέζουν το εικονίδιο ήχου και ακούνε τη ζητούμενη λέξη. Αρχικά, μπορούν να γράψουν τη λέξη και χειρόγραφα στο πρόχειρο τετράδιο που τους παρέχεται εάν αυτό τους βοηθήσει. Εν συνεχεία, πληκτρολογούν προσεκτικά τη λέξη με πεζά γράμματα προσέχοντας τον τονισμό, και την ορθογραφία της, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες που τους δίδονται σε κάθε Καρτέλα. Όταν τελειώσουν, πιέζουν το κουμπί “Υποβολή” και δέχονται ανατροφοδότηση για την καταχώρησή τους. Συνεχίζουν την ίδια διαδικασία για άλλες 9 Καρτέλες.

Όταν ολοκληρώσουν τη διαδικασία εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή η συνολική βαθμολογία του γύρου, η οποία καταγράφεται από τους κριτές στην καρτέλα συμμετοχής κάθε μαθητή.
Στο τέλος κάθε γύρου, εμφανίζονται στον πίνακα ανακοινώσεων τα ονόματα και οι βαθμολογίες των 10 πρώτων μαθητών ανά κατηγορία.
Το ίδιο επαναλαμβάνεται και στους 2 επόμενους γύρους.

Με την ολοκλήρωση του 3ου γύρου, οι 5 πρώτοι μαθητές/τριες κάθε κατηγορίας διαγωνίζονται εκ νέου σε έναν επιπλέον γύρο αναπαράγοντας παραπλήσια εφαρμογή που περιλαμβάνει και κάποιες άγνωστες, δυσκολότερες λέξεις, οικίες όμως στο μαθησιακό επίπεδο των διαγωνιζομένων. Μετά και την τελική δοκιμασία οι μαθητές/τριες με την υψηλότερη βαθμολογία σε κάθε τάξη είναι οι τελικοί νικητές! Εάν υπάρξει ισοψηφία μαθητών/τριών, οι ισοβαθμήσαντες  λαμβάνουν Έπαινο Νικητή και το βραβείο δίδεται σε έναν/μία κατόπιν κλήρωσης.

Μαθησιακοί στόχοι – Προετοιμασία

Στόχος του διαγωνισμού είναι να βοηθήσει τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν την αξία της ελληνικής γλώσσας, να εκτιμήσουν τη μοναδικότητά της και να κατανοήσουν τον σημαντικότατο ρόλο της ετυμολογίας των λέξεων στην ορθή γραφή τους. Η εξάσκηση των παιδιών μπορεί να γίνει ατομικά, μέσω της εφαρμογής και του έντυπου υλικού που διατίθεται από τους διοργανωτές, με τη βοήθεια των γονέων αλλά και με τη συμβολή των εκπαιδευτικών στη διδασκαλία τους στην τάξη αφού οι μαθητές και μαθήτριες διαγωνίζονται στην ορθογραφία λέξεων που συμπεριλαμβάνονται στα σχολικά εγχειρίδια.
Η εξάσκηση μπορεί επιπλέον να περιλαμβάνει ετυμολογική διερεύνηση των λέξεων, σύνθετες και παράγωγες λέξεις αλλά και σώματα κειμένων.

Στην προετοιμασία μπορεί να αξιοποιηθεί ο δικτυακός τόπος “Η Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα” που διαθέτει ετυμολογικό λεξικό και σώματα κειμένων.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ - ΥΛΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Λογισμικό εξάσκησης

Λέξεις για εκμάθηση

Δήλωση συμμετοχής

(μέχρι 29/5/2024)

Αναφορά σφαλμάτων στις εφαρμογές:

2dim-anav@sch.gr 

Με εκτίμηση

Οι Διοργανωτές

 

Αξιολογήστε
Μοιράσου το!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *